We zitten er in Nederland nog op te wachten, maar ondertussen is Google wereldwijd druk bezig met het verder uitrollen van AI Overviews én het testen van een nieuwe functie: AI Mode. Twee grote stappen die de manier van zoeken radicaal veranderen. En als je met SEO of content bezig bent, dan is nú het moment om je aanpak kritisch onder de loep te nemen.

Van experiment naar standaard?

In 2023 startte Google met de Search Generative Experience (SGE), een test waarbij AI direct in de zoekresultaten antwoorden gaf op vragen. Inmiddels is dit doorontwikkeld tot AI Overviews, en die worden steeds meer de norm. Voor Nederland is het nog even wachten, maar in landen als Duitsland, Zwitserland en Italië zijn AI Overviews al live. De verwachting is dat Nederland in de loop van 2025 volgt.

Deze overviews bevatten:

  • Een kort AI-antwoord op basis van meerdere bronnen
  • Linkjes naar die bronnen (via een pop-up of icoontjes)
  • Suggesties voor vervolgvragen
  • Extra elementen zoals afbeeldingen, video’s of productinformatie

AI Mode: nóg een stap verder

Tegelijkertijd test Google met een selecte groep gebruikers een functie genaamd AI Mode. Dit is een extra tabblad in Google Search waarmee gebruikers uitgebreide, samengestelde vragen kunnen stellen, vergelijkbaar met hoe je tools als ChatGPT gebruikt. Google komt dan met een compleet, gestructureerd antwoord, vaak verrijkt met tabellen, productinformatie en links naar bronnen.

Denk bijvoorbeeld aan een zoekopdracht als: “Wat is het verschil tussen PUR, PIR en minerale wol als isolatiemateriaal bij renovatie?” In plaats van losse pagina’s toont Google direct een overzicht met kenmerken, toepassingen, voor- en nadelen én links naar relevante aanbieders. Google neemt daarmee het voorwerk van de gebruiker over.

Wat betekent dit voor SEO en content?

De impact van AI Overviews op SEO is groot. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de gemiddelde doorklikratio (CTR) daalt van 2,94% naar slechts 0,84% zodra een AI Overview wordt getoond. Zelfs als je met jouw content wordt genoemd in de AI-samenvatting, stijgt de CTR gemiddeld maar tot 1,08%, nog steeds fors lager dan voorheen.

Dat betekent dat het oude model van content maken voor verkeer, met als doel om hoog in Google te staan, nog meer onder druk staat. Vooral blogs die zijn geschreven rondom “how to”-vragen of eenvoudige informatieve zoektermen verliezen snel hun functie. Google geeft zélf al een uitstekend antwoord, vaak completer dan veel bedrijfspagina’s.

Van SEO-content naar helpful content

Content maken puur om te ranken is niet langer houdbaar. In plaats daarvan moeten we denken als redacteuren: content maken die écht iets toevoegt aan het leven of werk van de gebruiker. Dat begint bij de intentie: schrijf niet omdat je gevonden wilt worden, maar omdat je waarde wilt leveren. Dit principe is echter niet nieuw natuurlijk, maar wordt nu wel nóg belangrijker.

Helpful content betekent:

  • Diepgang in plaats van oppervlakkigheid
  • Informatie met een duidelijke eigen visie of invalshoek
  • Inbreng van échte experts, cases en voorbeelden
  • Meerdere contentvormen: tekst, video, snippets, audio

E-E-A-T wordt nog belangrijker

De AI-samenvattingen in Google worden opgebouwd op basis van E-E-A-T: ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Dat was al belangrijk voor SEO, maar wordt nu bepalend voor zichtbaarheid in AI Overviews. Content die niet voldoet aan deze kwaliteitsstandaarden zal eenvoudigweg niet meer worden getoond.

Daarom is het cruciaal om:

  • Autheurschap en bronvermelding zichtbaar te maken
  • Experts te betrekken bij het maken van content
  • Inhoud te verrijken met praktijkvoorbeelden, opinie of datagedreven inzichten
  • De merkidentiteit en tone-of-voice consistent door te voeren

AI-content ≠ menselijke content

Hoewel AI-tools zoals ChatGPT, Gemini en Jasper steeds beter worden, levert AI vaak generieke teksten zonder nuance of merkpersoonlijkheid. Hier hebben we het ook al eens eerder over gehad in dit artikel. Google wordt bovendien steeds beter in het herkennen van AI-gegenereerde content. Voor écht onderscheidende content blijft de menselijke toets essentieel.

Gebruik AI slim: als hulpmiddel voor brainstorms, opzet of structuur. Maar laat het échte werk, de nuance, de verdieping, de creativiteit, door mensen doen.

De toekomst van content = waarde + relevantie + vorm

Het tijdperk van “zoveel mogelijk teksten online knallen” is nu écht voorbij. Het internet zit vol met eenheidsworst. Om in het AI-tijdperk zichtbaar te blijven, moet je content maken die:

  • is gebaseerd op concrete klantvragen (denk: QPAFFCGMIM-model)
  • in meerdere vormen beschikbaar is (tekst, video, audio)
  • méér biedt dan wat Google al laat zien
  • inspeelt op de context, het moment en de behoefte van de gebruiker

Wie content maakt vanuit klantbehoefte, kiest voor kwaliteit boven kwantiteit en denkt in formats, bouwt aan duurzame zichtbaarheid in een landschap waarin zoekmachines steeds vaker zélf het antwoord willen zijn.

Tekort aan authentieke content?

Loop je tegen een tekort aan authentieke content aan? Onze redacteuren kunnen je helpen. Zij hebben allen een bouwtechnische achtergrond, waardoor ze de juiste snaar weten te raken. Weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op met Hugo Arends via de mail , of op 0570 – 861007.